EP-debat: Har vi ødelagt vores børns hjerner?
Af: Karin Liltorp, EU-ordfører (Moderaterne), Kandidat til Europa-Parlamentet.
Det har ikke skortet på advarsler om skadevirkninger på børn og unges på grund af deres brug af sociale medier, og vi har været meget langsomme til for alvor at reagere. Mange af os har betragtet vores børn fra sidelinjen, mens de har ”hygget” med deres telefoner. Nogle gange i kommunikation med venner, men alt for ofte fanget ind i en uendelighed af videoer, der måske ikke ligefrem gør dem klogere. Nogle gange tværtimod, og vi har manglet værktøj til at forhindre afhængighed og at de bliver udsat for skadeligt indhold.
Måske har vi bildt os selv ind, at vi ikke kan kæmpe imod de teknologiske fremskridt? Men det kan vi faktisk godt.
Socialdemokratiet foreslår i den forbindelse et forbud mod sociale medier for unge under 15 år. I Moderaterne mener vi, at et generelt forbud er den forkerte vej at gå. Det kan umiddelbart forekomme som den nemme løsning, men i Moderaterne ønsker vi ikke den nemme, men den rigtige løsning:
Selvfølgelig skal vi beskytte de unge: Det er vi alle enige om. Men vi må også erkende, at medierne er her for at blive, så hvorfor ikke sørge for at fremme de positive sider, mens vi forhindrer de negative bivirkninger? Og hvorfor ikke gøre tech-giganterne til en medspiller, i stedet for en modspiller?
Tech-giganterne udnytter i dag vore letpåvirkelige hjerner, ved at vise os ting, deres algoritmer ved, at vi kan lide, og på den måde får de skabt afhængighed. De tilbyder os altså ”de første cigaretter”, og så hænger vi på den.
Fra EU side kan vi dog sagtens stille meget skrappere krav og kræve, at tech-giganterne stopper denne algoritmepraksis, især når det drejer sig om børn og unge. I Moderaterne foreslår vi blandt andet indførsel af aldersverifikation – og at man til hver en tid skal kunne nulstille sin profil, så det ikke er muligt at fodre vores afhængighed.
Måske kan vi også i højere grad indgå i en dialog med tech-giganterne og sikre, at algoritmerne arbejder ”med os” i stedet ”mod os”? Hvis en ung f.eks. søger på selvskade, kan algoritmen sørge for, at vedkommende bliver ledt hen til sider, der tilbyder hjælp, i stedet for til sider, hvor man bliver fanget i et selvskadeunivers. Man kunne også forestille sig, at algoritmerne kunne favorisere ”lærerige” sider, så man ikke kun får feeds, der viser hvordan man lægger makeup, men også feeds, der fortæller om de kemiske stoffers mulige skadevirkninger?
Opgaven ikke er simpel. Men med den store viden og opfindsomhed, der findes i verden, er jeg overbevist om, at det kan lade sig gøre at udvikle sociale medier, der ikke skader unge. Det kan de i allerede Kina, hvor TikTok udelukkende er til små faglige videoer, der gør deres børn klogere, og hvor der desuden er strikse krav til, hvor meget tid, man må bruge på nettet. Måske kunne vi lade os inspirere -bare lidt- af Kina, selvom vi nok vil foretrække en mindre totalitær løsning.
Det er bestemt ikke for tidligt at rykke på denne dagsorden, for det står skidt til, med vores unges afhængighed af medierne. Selvom vi ikke skal glemme, at vi forældre også har et ansvar, skal der indfører restriktioner for tech-giganterne så hurtigt som muligt i EU. Det vil vi i Moderaterne meget gerne være med til at sikre.
Kommentarer